dissabte, 9 d’abril del 2016

El calendari i el sistema Sol-Terra-Lluna


La setmana passada vam estar investigant amb el calendari i les festivitats i, després d'analitzar calendaris de diferents anys, ens vam adonar que les festes de Pasqua no són sempre els mateixos dies. Llavors ens vam posar a cercar informació per Internet a veure si en trobàvem el perquè i finalment vam descobrir que el divendres sant es mou en el calendari perquè sempre és el divendres següent a la primera lluna plena de primavera.

Això ens va portar a reflexionar sobre les fases de la lluna i també la relació entre el Sol, la Terra i la Lluna. Què són les fases de la Lluna? I per què canvia la manera en què la vèiem? Vam fer uns primers dibuixos de forma individual per intentar entendre aquest fenomen i, després, en parelles vam construir una petita Lluna de plastelina que ens va servir per experimentar en una classe fosca amb un sol artificial (la làmpada) com canviava la manera que veiem la nostra Lluna depenent de com aquesta es situava respecte al Sol.








Després d'entendre això ens vam posar a reflexionar sobre les mesures de cadascun d'aquests astres. Tenint la informació que el Sol fa 150.000.000 km de diàmetre, la Terra 13.000 i la Lluna 3.500, cada parella va haver de calcular quantes vegades és més gran el diàmetre de la Terra que el de la Lluna (3,5 vegades) i el del Sol que el de la Terra (112 vegades). Amb aquesta informació llavors les parelles, prenenet la Lluna que havien fet per a l'anterior activitat com a referència, havien de fer una Terra a escala amb plastelina i finalment, al pati, també un Sol a escala dibuixat amb guix a la pista. Això ens va fer adonar de l'enormitat del Sol respecte el nostre planeta.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada